Romania Azi

Ce a facut aceasta batrana cand sotul ei a murit: “I-am turnat 3 litri pe gat si l-am tinut in caldurile alea 3 zile”

Nici inmormantarile nu mai sunt ce-au fost. Guvernul are reguli stricte si vrea ca, toti cei decedati sa poarte bratari de identificare si musai sa fie imbalsamati de firme autorizate de Ministerul Sanatatii, indiferent daca se sting acasa sau la spital.

Muti de uimire au primit satenii vestea ca de acum incolo mortii vor purta, obligatoriu, bratari de identificare, la fel ca nou nascutii.

Acestea vor contine si informatii despre firma care a organizat intreg ritualul de inhumare a decedatului. In plus, in sicriu va trebui strecurat un recipient cu o mostra din substanta folosita la imbalsamare.

Autoritatile, in schimb, spun ca noi reguli ar usura munca criminalistilor in cazul unor eventuale anchete. Legea mai prevede ca toate procedurile sa fie facute de firmele de pompe funebre in locuri special amenajate.

E interzisa imbalsamarea acasa la familia defunctului. Evident, costurile cresc si ele.

Batrana spune ca pe sotul ei nu l-a imbalsamat si nici nu l-a cosmetizat vreun specialist. S-a ocupat ea personal de tot ritualul.

“3 litri de spirt i-am turnat pe gat si l-am tinut in caldurile alea 3 zile si nu a avut nimic. L-a inghitit de zici ca bea el cu gura lui… Glu, glu facea pe gat”

Noile reglementari au fost scrise pe vremea guvernarii Dacian Ciolos, dar urmeaza sa fie aplicata de luna viitoare, dupa ce Ministerul Sanatatii va publica un ordin in baza caruia vor fi scoliti angajatii pompelor funebre care se vor ocupa de imbalsamare.

Acestia ar urma sa fie un fel de “chirurgi” care sa si cosmetizeze cadravele.

SEBASTIAN COCOS, presedintele Asociatiei Funerare Romane: “Inlatura urmele de suferinta si reda demnitatea corpului in fata mortii. Cei care fac imbalsamarea in momentul de fata au diploma de autopsier, ceea ce nu este normal si firesc. Autopsierul trebuie sa faca autopsii”

“Mai bine ne-ar da bani de medicamente, ca moare atata lume de cancer””Ii da cateva pastile si s-a dus… Si ii pune bratara, nu?” rade!

Mai mult, autoritatile au prevazut in lege ca persoanele care au murit in urma unor accidente cumplite sau din cauza unor boli ce ar putea pune in pericol populatia… sa fie duse la groapa in 36 de ore de la deces.

Regulile după care se face înmormântarea în România au fost schimbate recent. Creştinii riscă o amendă de 10.000 de lei dacă nu respectă noile hotărâri.

De exemplu, deși tot românul ține mortul în casă trei zile, acum… dacă nu e dus la groapă în 36 de ore, familia defunctului riscă o amendă cuprinsă între 500 și 10.000 de lei.

“Sincer să fiu, n-am auzit până acum ca cineva să înhumeze decedatul în 36 de ore. Cred că o persoană de la Ministerul Sănătății a pus cifra greșit. Pentru că este, practic, imposibil. Termenul ar putea expira în toiul nopții”, a explicat Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare din România, pentru Click.

”Medicii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) se ocupă de controale, împreună cu polițiștii. Toate familiile sunt obligate să încheie contract cu o firmă de pompe funebre, iar noi, pe baza certificatului de deces, stabilim ziua și data morții.

Și în funcție de asta și când are loc înmormântarea”, a completat acesta.
Noile reguli pentru înmormântare

Toate familiile sunt obligate să încheie contract cu o firmă de pompe funebre;
transportul unei persoane decedate de la spital la domiciliu sau capelă se va face doar de către un operator economic autorizat și nu de persoane private;

firmele de pompe funebre trebuie să aibă specialiști care să ”înfrumusețeze” mortul;
fotografierea decedatului este interzisă atunci când nu este vorba de proceduri judiciare sau nu există un acord scris din partea familiei;

îmbălsămarea persoanelor decedate devine obligatorie în anumite condiții. Mai exact, decedatul nu va putea fi expus în locuri publice, inclusiv în capelă, cu sicriul deschis, fără îmbălsămarea în prealabil a trupului.

Îmbălsămarea devine obligatorie și atunci când decedatul este transportat într-o altă localitate decât cea în care a survenit moartea, pe distanțe mai mari de 30 de kilometri

loading...

Comentează